Αναδρομή σε άσπρο-μαύρο

Τον Γενάρη του 1977 η Μουσική βραδιά είχε συμπληρώσει ένα χρόνο ζωής κι εγώ που δυσκολευόμουν να πιστέψω πως είχα καταφέρει να φιλοξενήσω στις εκπομπές μου τόσα σπουδαία πρόσωπα μέσα σε 12 μόλις μήνες, είπα να κάνω ένα μικρό απολογισμό δείχνοντας μερικά από τα καλύτερα σημεία της δουλειάς σ' ένα ωριαίο πρόγραμμα. Την επομένη της μετάδοσης μού τηλεφώνησε ο Μίκης Θεοδωράκης για να διαμαρτυρηθεί που το δικό του στιγμιότυπο με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση το είχα βάλει δίπλα «σ' αυτή την ανατολίτισσα, τη Ρόζα Εσκενάζυ». 

Εμένα ωστόσο η ιδέα μιας τέτοιας εκπομπής πολύ μου άρεσε και την κράτησα για το μέλλον. Κι όταν το 1988, όχι μόνο η Μουσική βραδιά αλλά και η ίδια η ασπρόμαυρη τηλεόραση αποτελούσαν παρελθόν πρότεινα στη Δάφνη Τζαφέρη και την Κατερίνα Κατωτάκη (πολύτιμες και οι δύο, και στη ζωή μου και στη δουλειά μου) να φτιάξουμε μια σειρά εκπομπών με τίτλο «Αναδρομή σε άσπρο-μαύρο» που θα μας γύριζε στα χρόνια 1976-1981 -όσο κράτησε δηλαδή η Μουσική βραδιά.

Με πολύ κέφι και με τις συνήθεις δυσκολίες στο μοντάζ συγκεντρώσαμε αντιπροσωπευτικά κομμάτια με ζωντανό κυρίως ήχο, δίνοντας μαζί κι ένα σύντομο ιστορικό της κάθε εκπομπής. Αριθμός επεισοδίων επτά. Για το έβδομο και τελευταίο ζήτησα από τον Λουκιανό Κηλαηδόνη να παίξει στο πιάνο και να τραγουδήσει πάνω στη μελωδία από τα «Θερινά τα σινεμά» τους στίχους που είχε γράψει ειδικά για την περίσταση η Λίνα Νικολακοπούλου: «Παίζοντας ο Γιώργος με τη Δάφνη και την Κατερίνα φυσικά, πήραν αγκαλιά κομμάτια απ' τα παλιά και βγήκαν στου χρόνου τα ασπρόμαυρα σκαλιά. 1981 τέλειωσε και τούτη η διαδρομή κι ήτανε παιδιά, μια Μουσική βραδιά, παράπονο κι αναδρομή».

Kατηγορίες