Ξεκίνημα

Ο Βασίλης Κροντηράς, από τους παλαιότερους τεχνικούς της Κρατικής Ραδιοφωνίας, είχε επίσης συνδεθεί και με το ξεκίνημα της Κρατικής Τηλεόρασης στα χρόνια του ‘60. Όποτε με συναντούσε λοιπόν τότε μού ‘λεγε: «Δεν μου γλυτώνεις εσύ! Θα σε βγάλω στην τηλεόραση οπωσδήποτε». Εγώ όμως ξεγλυστρούσα μ' ένα «θα δούμε κύριε Κροντηρά, θα δούμε» και άλλαζα κουβέντα. Γιατί πίστευα πραγματικά πως η τηλεόραση δε με αφορούσε. 

Ώσπου τον Σεπτέμβρη του 1972, μου τηλεφώνησε στο γραφείο μου στην πλατεία Ρηγίλλης η Ίρις Χαραμή, που παρουσίαζε στην ΕΡΤ την εκπομπή «Για σας κυρία μου». «Θέλω να ‘ρθετε να μιλήσουμε για μουσική» μου είπε, όμως η δική μου απάντηση ήταν βεβαίως «όχι». Μόνο που η Ίρις δεν είναι από εκείνες που το βάζουν κάτω εύκολα και επέμεινε, τηλεφωνώντας μου κάμποσες φορές. Στο τέλος πια μου πρότεινε να κάνουμε ένα δοκιμαστικό να δούμε αν θα μ’ αρέσει κι εγώ, αφού δεν είχα πια άλλα επιχειρήματα, υπέκυψα.

Ήταν νομίζω 18 Οκτωβρίου του 1972 και ήταν σίγουρα η πρώτη φορά που έμπαινα σε στούντιο τηλεόρασης, στον σιδηρόφρακτο ΟΤΕ της Γ’ Σεπτεμβρίου. Το τρακ μου φυσκά δεν περιγράφεται. Όμως ο φωτιστής και η μακιγιέζ με περιποιήθηκαν τόσο πολύ, που όταν παίχθηκε η εκπομπή, η μητέρα μου μου είπε με ειλικρίνεια: «Μάλλον σε κολακεύει η τηλεόραση!».

Στο μεταξύ, η Ίρις είχε φροντίσει να διαφημίσει την εκπομπή και από τους πρώτους που την είδαν ήταν η Έλλη Ευαγγελίδου, που με κάλεσε αμέσως στη δική της «Σύγχρονη Εύα» στην ΥΕΝΕΔ για να μιλήσουμε για τη γυναίκα και το τραγούδι και όχι σε μια, αλλά σε τρεις εκπομπές, παρακαλώ.

Την πρώτη εκπομπή την είδε ο παραγωγός Δημήτρης Ποντίκας, που αμέσως μου πρότεινε να παρουσιάζω στην ΥΕΝΕΔ τις «Χρυσές φωνές» που θα ξεκινούσε τότε. Αρνήθηκα, γιατί εκκρεμμούσε μια υποτροφία της Ολλανδικής Ραδιοφωνίας που είχα κερδίσει (και που τελικά την έθαψε η ΕΡΤ) και έτσι τη θέση μου την πήρε ο Γιάννη Κακουλίδης.

Στην τρίτη εκπομπή της Σύγχρονης Εύας με είδε ο Νίκος Μαστοράκης. Παραγωγός και δάσκαλος στην πρώτη μου σειρά εκπομπών «Η μουσική γράφει ιστορία».

Εδώ, στην εκπομπή της Μπήλιως Τσουκαλά, η Ίρις Χαραμή και η Έλλη Ευαγγελίδου θυμούνται τα πρώτα μου βήματα στην τηλεόραση που τα χρωστάω σε εκείνες.

Kατηγορίες