Μουσική βραδιά

Από τον Μάιο του 1975 ως το τέλος εκείνης της χρονιάς, ήμουν «εξόριστος» στις Οικονομικές Υπηρεσίες της ΕΡΤ. Πληρώνοντας με δυσμενή μετάθεση, ένα σοβαρό ραδιοφωνικό λάθος του ζεύγους Ροζάκη – Καστρινάκη που, χωρίς να φταίω, το φορτώθηκα εγώ. Συγχρόνως δε, τιμωρήθηκα και για την «αυθάδειά» μου, να γράψω απολογούμενος την αλήθεια…

Στις Οικονομικές Υπηρεσίες λοιπόν, με υποδέχτηκαν οι πάντες με εξαιρετική ευγένεια και κατανόηση. Μόνο που …δεν υπήρχε αντικείμενο εργασίας για μένα. Είχα ήδη βαθμό στην ιεραρχία και δεν επιτρεπόταν να κάνω ό,τι κι ό,τι… Ο «προσωπικός μου διώκτης», Διευθυντής Διοικητικού κ. Φακλής, τους πίεζε συνεχώς :
« Δώστε του δουλειά!». Αλλά εγώ δουλειά δεν είχα… Απαλλαγμένος από το φοβερό αδυσώπητο ρολόι, που με κυνηγούσε όσο ήμουνα στο πρόγραμμα, απολάμβανα μια ανεμελιά που δεν είχα ξαναζήσει ποτέ μέσα στην ΕΡΤ.

Έτσι, πέρασαν οι πέντε πρώτοι μήνες. Τον έκτο, μια ομοιόβαθμη συνάδελφος που την λυπόμουνα όσο την έβλεπα με ένα τρελό χαρτομάνι απλωμένο στο γραφείο της, μας ανακοίνωσε ότι παντρεύεται και πάει στην επαρχία. Ζήτησα λοιπόν από τον προϊστάμενο, να πάρω εγώ τη δουλειά της... Την πρώτη μέρα, χρειάστηκα δέκα λεπτά για να καταλάβω περί τίνος πρόκειται. Τη δεύτερη, μόνο πέντε για να διώξω πια εγώ τα εισερχόμενα. Και από την τρίτη μέρα, ότι χαρτί ερχότανε, το έδιωχνα αμέσως.

«Κύριε Παπαστεφάνου, θα μου χαλάσετε το γραφείο!» μου είπε κάποια στιγμή ο προϊστάμενος, που πολύ με συμπαθούσε : «Εδώ εμείς, έχουμε άλλους ρυθμούς». Αντίθετα, η υπάλληλος του επόμενου γραφείου όπου καταλήγανε τα χαρτιά, δεν αστειευόταν καθόλου όταν μου είπε :«Επιτέλους, μη μας τα στέλνετε ένα – ένα τα εισερχόμενα… Αφήστε να μαζευτούν καμμιά δεκαπενταριά και μας τα φέρνετε όλα μαζί!».

Είχαμε μπει πια στο Δεκέμβρη… Εγώ έτοίμαζα Χριστουγεννιάτικες διακοπές στην Ιταλία. Όταν ένα απόγευμα χτύπησε το τηλέφωνο του σπιτιού μου. Ηταν ο φίλος σκηνοθέτης Τάσος Παπαδόπουλος: «Γιώργο, η διοίκηση Βλάχου – Σολομού φεύγει κι ερχόμαστε εμείς στην ΕΡΤ» μου είπε. «Ποιοι είσαστε εσείς;» τον ρώτησα. «Ο Γιάννης Λάμψας, ο Ροβήρος Μανθούλης, ο Φώτης Μεσθεναίος, η Ελένη Μαβίλη, εγώ και κάποιοι άλλοι» μου απάντησε. Εκτός από τον Γιάννη Λάμψα, τους περισσότερους τους ήξερα από τα 17 μου χρόνια… Μάλιστα, ο Ροβήρος Μανθούλης με είχε σκηνοθετήσει στην πρώτη μου ερασιτεχνική απόπειρα να γίνω …ηθοποιός! Ο Τάσος Παπαδόπουλος, συνέχισε «Ο Ροβήρος, θα φέρει τον Ζώρζ Μουστακί στην ΕΡΤ για την Πρωτοχρονιά και θέλει να τον παρουσιάσεις εσύ». Παραγωγός της εκπομπής θα ήταν η Ελένη Μαβίλη και σκηνοθέτης ο Κώστας Περπερίδης. 

Kατηγορίες